tisdag 9 juni 2009

Veckans bloggtema - Alkohol

Jag funderar på vad det är som egentligen dyker upp i huvudet när ordet Alkohol nämns. Mina samlade upplevelser tävlar om att ställa sig längst fram. De negativa bankar och slår på de positiva som hoppar efter hälsenorna på dem.

De allra första tankarna som dyker upp är av minussorten. Mamma som skäller på pappa. Pappa som tar emot. Farfar som smyger i uthuset. Smusslar med flaskor.
Några år senare, pappa med a-lagarna på bänken. Jag tittar åt ett annat håll och försöker distrahera mina kompisar. Vill inte de ska se. Skäms och börjar förstå. Det är värre än jag trott. Födelsedagen som firades på ölhaket. Min 8-årsdag. Mamma på sjukhus.

Jag växer för att jag måste. Gänget är äldre och bjuder gärna. Drick så att du också blir full, då glömmer du hur jobbigt det är med fulla människor. Intalar mig själv och sväljer. Raggargrogg.

Har fortfarande svårt för att vara nykter när alla andra inte är det. Magen knyter sig.

Plustankarna då? De finns. Förknippas med goda vänner. En solig dag på stranden, en god bok, semester. Då är livet skönt och förgylls med nåt gott att dricka. Fniss och stoj med bästa vännen. Samtal i skymningen med min älskling. Då är den gömda flaskan långt borta.
Jag är vuxen och klarade mig.

1 kommentar:

  1. Ratt- och styronykterhet faller mina tankar direkt på när jag hör ordet.. detta enkla test har räddat mig ett flertal gånger Räkna ut alkoholhalten i din kropp

    SvaraRadera

Vill du lämna ett bevis på att du varit här och läst vad jag skrivit? Vad kul, gör gärna det!